Böcker


I en stadig aldrig sinande takt fylls mina hylla med nya böcker. Alla är inte nya i bemärkelsen obegagnade men alla är nya för mig. Jag förstår inte riktigt hur jag ska hinna med att läsa dem men på något sätt känns det tryggt att de finns där i hyllan bredvid sängen.  Jag försöker att inte samla på mig så många, jag tänkte mig pricipen en in, en ut men det fungerar inget vidare. Det finns helt enkelt alldeles för många böcker som jag vill läsa. Så jag kånkar hem den ena efter den andra. Alla förblir inte olästa,  många läser jag faktiskt, ställer sedan ut dem i farstun där vi har en hylla för böcker man vill ge vidare. En bokbytarplats som är öppen alla dagar på året.  Så har du vägarna förbi kanske du också hittar en bok att ta med hem.

Det är ganska många böcker på mitt sängbord också.


 


Inför julen


För ganska länge sedan var jag en julstressare.  En sådan som ville att allt skulle vara tipp topp till julafton. Det skulle vara kliniskt rent in i minsta skrymsle. Inget fick ligga i tvättkorgen, allt skulle vara nytvättat och lakanen manglade.  Kylskåpet skulle vara fyllt till bristningsgränsen med alla måsten som vi sedan njutningsfullt skulle stoppa i oss. Det var bara det att en del av de där måstena var det ingen som egentligen gillade. Hysteriskt många julklappar inhandlades och slogs in och rimmades på. Ja det var en oändlig massa saker som jag tyckte att jag måste göra för att det skulle bli en riktig jul. Och sen på julafton gick luften liksom ur mig.

Med åren har den gått över, den där julstressen. Nu gör jag saker som jag vill och inte för att jag måste. Vi har rensat på matsedeln och frossar i de verkliga godsakerna. Jag bakar bara de där kakorna som vi verkligen längtar efter. Julklappar blir det fortfarande men inte så många. Städar gör jag så där lite lagom, om man släcker ner och tänder ljus behöver man inte reta sig på änglatofflorna i hörnen.  Istället kan man njuta av att det luktar gran och nygriljerad skinka, för de är två av de sakerna som kan vi inte vara utan när det är jul.

 I dag, sängen


Det är sängläge som gäller. Platt på rygg som med bunten av pappersnäsdukar inom räckhåll. Man hinner tänka när man stannar av den vanliga takten. Tänka på att vilken tur att jag har en sänga att ligga i och vilken tur att jag har familjen runt mig som kan ta hand om det där löpande. Vilken tur att jag har en hel hylla fyld med böcker som väntar på att bli lästa. Om jag nu orkar med det. Jag sov till halv tre utan att skämmas med ett litet avbrott för frukost. Julmarknad idag och imorgon i Enksede för dig som har vägarna förbi.


 


RSS 2.0