Solnedgång


Att det kan vara så kul att fotografera. Att försöka "lösa" dagen uppgift dvs ta en bild på temat är så himla roligt. Idag var det tema solnedgång och hela himlen var jämnt grå. Precis hur tråkigt som helst. Jag tog en bild precis klockan 15:38 då solen gick ner i Stockholm. Men den var så tråkig så jag gjorde en ny solnedgång när jag kom hem.  Ficklampa, ägg, mörk filt och röd handduk och så en turkosblå jacka är allt som behövs. Vill du se äggbilden i svartvitt hittar du den här.
 
 

 
 

Mervärde


Det närmar sig det årliga medarbetarsamtalet. Hos oss är det först ett medarbetarsamtal och sedan ett lönesamtal. För att förbereda sig har alla medarbetare fått ut det som heter lönepolicy och lönekriterier. Redan på den andra sidan hakar jag upp mig på en formulering. Ge exempel som skapar mervärde i mitt dagliga arbete står det. Jag förstår inte vad det betyder. När jag letar efter en förklaring finner jag att  mervärde är från början ett marxistiskt begrepp där mervärde är det obetalda arbete som kapitalisten tillägnar sig från arbetaren. Man kan säga att det är skillnaden mellan arbetskraftens värde och värdet av arbetskraftens resultat.  Så hur ska jag tänka om det vid mitt lönesamtal? Om det förväntas att jag i mitt arbete ska bidra med idéer till förändring och förbättring för hur vi kan nå de uppsatta målen, då kan det väl inte räknas som ett mervärde om jag gör det? Ett mervärde måste väl vara om jag gör det som inte förväntas, det som blir, så att säga en glad överaskning för arbetsgivaren. Då duger nog inte ålder och visdom men vad sägs om lite hembakade bullar på måndagsmorgonen?
 
Kanske att vi på hemmaplan håller på att skaffa oss lite mervärde, i alla fall fortskrider renoveringen i maklig takt allt medan dammet lägrar sig i lägenheten. 
 

 

Vilodag


Jag trodde att jag hade publicerat det här inlägget men det låg bland utkast. Men nu kommer det i alla fall nästan en vecka sent, det är snart vilodag igen. Vilodag betyder egna projekt och inte så många måsten. Projektet i söndags var Bagelbakning. En bagel är rund som en munk och lite kompakt i konsistensen. Innan den gräddas blancheras den ca 1 minut i kokande vatten. Att baka bagelar är ett dagsverke. Den aktiva arbetsinsatsen är inte jätte stor men det var många delmoment med jäsningtid emellan. Det gjorde att det faktiskt tog hela dagen innan de var färdiga. Men den som väntar på något gott. Och nu fem dagar senare är nästan alla uppätna. 
 


Utmaning 2014


Det var inte alls meningen, jag vet inte riktigt hur det gick till, men helt plötsligt hade jag antagit Tobias Fishers utmaning en bild om dagen 2014. Det är tänkt att man tar en bild om dagen men inte bara vilken bild som helst utan varje dag har ett tema. Vi är många som är med, närmare bestämt 315 stycken, som fotar och delar med sig av sina bilder på olika sätt. En salig blandning av amatörer och proffs, högt i tak och väldigt roligt. Jag är inte alls säker på att jag kommer att hålla på hela året men man vet aldrig.
Med anledning av detta har jag har dammat av min gamla blogg ettvardag så om du skulle vilja se bilderna och inte har tillgång till facebook eller instagram kan du titta in där. Jag kommer, precis som under förra projektet, att lägga upp en bild om dagen där. Det känns roligt att ha dem på samma ställe. Då är det är lätt att gå tillbaka och se om det blivit någon utveckling, om jag lärt mig något på vägen. 
 
I övrigt fortskrider renoveringen i något hastigare tempo än jag hade vågat hoppas på. Med lite tur kan vi måla väggarna i helgen.
 

 
 

Jag undrar…..


Det finns en massa saker som jag inte förstår.  Som att det finns planer på att bygga ett stort köpcenter med IKEA bredvid Tele2 arenan och Globen.  Varför ett nytt köpcenter när vi inom cykelavstånd har både Söder, Sickla, Farsta och Liljeholmen. Med bil finns dessutom Kungens kurva, och Länna. Hur mycket kan vi köpa egentligen. Det är väl ändå bostäder som behöver byggas. Vid varje stort evenemang på Globen har det varit trafikkaos. Hur blir det då med två arenor och ett stort köpcenter. Ingen bra idé för vare sig människor eller miljö. Man talar om att läget är bra med två tunnelbanelinjer och bussar vid Gullmarsplan och tvärbanan från Globen. Men det är redan knökfullt på linjerna och det finns ingen möjlighet att öka trafiken utan omfattande investeringar, om det ens är möjligt. Man säger att det är nära till fler tunnelbanestationer och det är ju alldeles rätt men det är samma tåg som trafikerar stationerna, så det hjälper liksom inte. Och många, kanske de flesta kommer med bil. Nu när det frigörs mark nära city borde inte bostäder och små arbetsplatser vara en bättre idé.

Jag förstår inte heller varför man ens funderar på att bygga ca 20 stycken 200 meter höga vindkraftverk i en skog mitt i Sörmland vid Sörmlandsleden.  För att få dit dem måste man bygga nya vägar. Men de måste väl vara så där höga för att fånga upp den lilla vind som finns antar jag. Inte begriper jag heller hur det någonsin ska kunna löna sig när man nu talar om en investering på mellan 7 och 8 hundra miljoner.

Jag undrar också varför man idag forskar och står i så att vi människor bara blir äldre och äldre medan man samtidigt inte vill ha oss när vi passerat 50. Jag hörde häromdagen att många företag inte vill anställa någon under 45-50 . Kan det vara så att vi lite äldre ställer krav? Men vad ska vi då göra med alla oss gamlingar, alla 50 plussare som inte längre kan få några jobb?

Och hur tänker man när man funderar på att banta ner hela stadsförvaltningen och friställa massor av människor för att spara pengar. Tror man på fullaste allvar att de där människorna inte kommer att kosta samhället något fortsättningsvis. Att de bara tar sitt pick och pack och går upp i rök?

 

Det finns verkligen en hel massa saker som jag inte förstår, är det någon som kan förklara?

 


 

Kaos


Riktigt så illa som i Bo Kaspers låt Ett Fullkomligt Kaos är det inte, men nog är det kaos som råder här hemma. Vi har tagit klivet och nu finns ingen väg tillbaka. Jag har fått överge mitt skrivbord och har en portabel arbetsplats, just nu i köket. Och var alla de där nödvändiga sakerna som laddare till kameran, anteckningsblocket med att-göra-listan från senaste styrelsemötet och min jobbryggsäck har tagit vägen det har jag inte riktig koll på. Det kan tyckas en smula osäkert men just nu känns det mest som ett äventyr. Som att campa och inte veta om luften i luftmadrassen kommer att hålla hela natten. Vi har väntat på att komma oss för med detta i säkert över 30 år så man kan inte med bästa vilja i världen säga att det är förhastat. Om det håller ända fram, det är det en får se. Men spännande är det att få börja 2014 med ett äventyr även om det är lite försiktigt och på hemmaplan. 
 

 
 

RSS 2.0