Fortfarande ung


Jag kan fortfarande höra syrsorna och det på bägge öronen. Tänk då spelar några gråa hår alls ingen roll.
 
 


Medveten konsument II


Jag skrev till Findus kundkontakt och frågade varför de inte ursprungsmärker grönsakerna. Här är svaret jag fick:
Tack för ditt mail.
Vi har sedan i början av året börjat att märka upp alla våra grönsaker med ursprungsland.
Vi har börjat med våra mono-grönsaker  men kommer även att ta med multipack.
Kan det ha varit äldre förpackningar du har tittat på? Vår förhoppning är att samtliga grönsaker skall vara märkta 2013. Så nu gäller det att hålla koll på att de håller vad de lovar.


Medveten konsument


Jag är på jakt efter sparris. Tycker att den färska som kommer från Peru har rest väl långt. Tänker att fryst sparris måste väl ändå vara från närmare breddgrader, kanske till och med från Sverige. Närmar mig frysdisken och får syn på Findus gröna "Vår finaste"sparris. Försöker lista ut varifrån den kommer, vänder och vrider på förpackningen men hittar ingen ledtråd. Jag får veta att sparrisstjälkarna skördas för hand när de är som allra finast men inte ett ord om var de är skördade. Till slut ser jag det, på sidan av förpackningen i ganska liten text står det: Vill du veta var våra grönsaker är odlade? Kolla på www.findus.se/grönsaker. Jag har en smart telefon, jag kan surfa in och titta vilket jag gör. Det är inte lätt att hitta men efter en stund är jag på sidan som berättar om ursprunget för Findus grönsaker och får veta att "Våra finaste" sparris kommer ifrån Chile. Inte precis bättre än Peru. Nu är det inte ursprungslandet i sig som gör mig förbannad utan att jag för att kunna göra medvetna val är tvungen att ha en smart telefon och eller dator så att jag är kan surfa in på en hemsida för att få reda på varifrån den mat jag tänker peta i mig kommer. Jag ska alltså lägga adressen på minnet, lägga tillbaka sparisen, gå hem, surfa in på sidan och där ta ställning till om jag ska gå tillbaka och köpa sparissen eller om jag ska ta den som jag såg på torget istället. Jag tror att företagen rent krasst gör det krångligt för oss konsumenter. Vi ska inte kolla på direkten varifrån en vara kommer vilket gör att vi köper utan att ta ställning. För visst borde Findus kunna märka upp förpackningen med urspundsland är det verkligen för mycket begärt. 
 
 
Ursprungsland Sverige, Sörmland, Dunker
 

Skottland.


 
 
 


Fler djur


Det är ett spännande liv vi lever här på torpet. Idag har jag mött både en Blå jungfruslända och en älg. Båda imponerande, var och en på sitt sätt.
 
 


Nätets outgrundliga vägar och vår ambivalens


Vi pendlar i vårt förhållande till internetuppkoppling på Torpet. Vissa dagar tycker vi att det är helt ok att nätet bara fungerar på endast ett ställe och det oftast, men inte alltid, det är trots allt under tak. Det kan vara befriande att inte kunna surfa även om man vill. Att kunna försvinna från nätvärlden och strunta i internet och sociala medier, bara hämningslöst hänge sig åt att njuta sommarliv i RL så som det var förr. Får man abstinens fungerar de smarta telefonerna en bit utanför tomtgränsen, man kan alltid kolla läget när man är ute på hundpromenad, så att man inte helt försvinner från nätkartan (hemska tanke).  Andra dagar vill vi ha en uppkoppling som fungerar både inne och ute, kanske framför allt inomhus faktiskt. En uppkoppling som fungerar när man själv vill, som inte kommer och går efter eget tycke.
Men plötsligt händer det, idag kan jag sitta på trappan och surfa, ett helt nytt ställe, fortfarande ute men i alla fall lite omväxling och bättre utsikt. Det är tur att det inte regnar. 
 
 

 
 
 

Fåglar


Fåglar är också djur, men snabba och svåra att fånga på bild. Jag har flera gånger försökt med varierat resultat. Det är svårt att se vilken fågel bilden föreställer eftersom bara vissa delar av fågeln kommit med. Du får tro mig om jag säger att den första bilden visar en mås och bild nummer två är en blåmes som jag skrämde bort från fågelbordet. 
 
 
 
 
När jag nu till sist lyckades fånga en fågel på bild, en fågel som är både skarp och tydlig, då har jag ingen aning om vad det är för sort.
 
 
Förhoppningsvis är det någon annan som vet. Snälla berätta det i så fall för mig. 
Samma dag bilden togs flög fågelns ungar ut ur boet och därmed försvann hela familjen. Vi kan bara hoppas att de kommer tillbaka nästa år igen. 


RSS 2.0