Teknikhjälp sökes


Det kändes lite som i Eric Claptons låt Broken down tidigare idag och jag önskade att jag hade en tekniskt begåvad vän som hade hela min användarprofil klar för sig och samtidigt full koll på marknaden. Någon som kunde presentera en färdig lösning: Det är det här du ska ha, det är det absolut bästa för dig och till marknadens lägsta pris. Hemleverans ingår. Tänk vad underbart att få allt klappat och klart. En helhetslösning, telefon dator, skärm, abonnemang, ja rubbet.

Min mobiltelefon, en uråldrig gammaldags variant som har minst 5 år på nacken vägrar ta laddning trots att batteriet är så gott som nytt. Efter att ha försökt ladda upp den i drygt ett dygn visas ett meddelande som säger ungefär: Sätt inte på telefonen igen, ta genast kontakt med din servicetekniker (vem det nu skulle vara). Sedan slocknar den. Naturligtvis gör jag inte så som det står (det finns något upproriskt i mig som vägrar ta reson) utan knäpper genast på den igen. Den fungerar faktiskt även om den varnar för att batterinivån är låg. Den är inte bara låg, den är så gott som obefintlig men jag hinner i alla fall få iväg ett meddelande till dottern innan telefonen dör igen. Sen ska jag bara kassaföra ett besök på jobbet innan jag går för dagen. Man gör det i vårt fantastiska, så gott som obegripliga journalsystem. Jag klickar på ikonen för kassa och upp på skärmen kommer ett meddelande som säger att min dator saknar typsnittet si och så som stöder ditt och datt och att jag ska ta kontakt med systemtekniker. Jag stänger av datorn och går hem utan att kassa och utan att ta kontakt med den där systemteknikern. Väl hemma sätter jag på min dator, den som inte mått så bra och som varit hos auktoriserad reparatör och fått filstrukturen reparerad, fläkten rengjord och ny kylpasta men som trots det inte alls verkar frisk utan laggar och hänger sig varje gång jag surfar ut på nätet. Jag surfar runt lite, idag går det hyfsat. Hittar in till ett ställe där jag lär mig att aktivitetskontrollen är bra om man vill få en hum om vilka program som triggar igång fläktar och gör att datorn segar. Upptäcker att Firefox skulle kunna vara boven i dramat. Stänger ner den och går över till Safari. Nästan omedelbart tystnar fläkten. Kan det verkligen vara så enkelt och är det en kunskap som går att överföra till journalsystem och mobiltelefoner? Skulle inte tro det, jag får nog börja morgondagen med att jaga de där teknikerna.

 


 

Förändring


Förändringens vindar blåser. Det viner om öronen och jag försöker ställa om siktet för att möta den nya världen.  Jag har funderat på det här förut men det tål att tänkas på igen och igen. Allt är en fråga om perspektiv och mod. Ibland kan man behöva byta utsiktspunkt för att komma vidare eller för att förstå både sig själv och sin omgivning. Det är inte så lätt alla gånger, varken det ena eller det andra.  Prova att lägga dig på golvet och kika upp på den del av världen som är ditt tak. Du ska se att den faktisk förändras en smula när man ser det så där underifrån. Man kanske måste börja där, i de små myrstegen. Eller så ska man vara mer drastisk. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det ska bli. Vissa förändringar tar lång tid att göra och andra sköter sig nästan själva. Istället för att hålla kvar och kämpa emot skulle jag kunna öppna upp och nyfiket fråga hur blir det nu. Det blir sig inte likt men det är inte säkert att det blir till det sämre.
 


Cyklist


 
I tisdags var det snörusk i Stockholm. Jag brukar cykla i stan men inte i sådant väder. Trots snö och halka var det förvånansvärt många cyklister som trotsade elementens raseri och segade sig upp från Gamla Stan till Slussen och vidare Götgatan upp.


Färg


Dov färgskala ute idag, men inte bara svart och vitt.
 
 


Vykort

Finns att köpa på Gamla Enskede Lanthandel.
 


Vem tror jag att jag är?


Ibland känner jag inte igen mig i andras beskrivning av mig. Nu när jag på bästa sätt, likt en duktig flicka, försöker förbereda mig inför det årliga utvecklingssamtalet undrar jag om det verkligen är jag som känner mig bäst eller om det är en arbetskamrat. I alla fall när det kommer till jobbrealterade frågor som det förstås handlar om här. Egentligen skulle man kanske svara för varandra. Svaren skulle säkert bli annorlunda och kanske en smula ärligare. För vem säger i samtalet att jag kommer ofta försent och är ruskigt oorganiserad men ibland blir det trots allt rätt det jag gör. Nej man kan beskriva saker på så många olika sätt och det man beskriver kan uppfattas på många olika sätt. Och självklart försöker man framställa sig själv i så god dager som det bara är möjligt. För visst vill jag att chefen ska förorda den där löneförhöjningen som i landstingets värld är både liten och osäker. Men hur ska man tolka frågorna. När man ska ha visum till USA (i alla fall förr) fick man svara på en hel del frågor av typen: Tänker du begå brott i landet, är du kriminell.  Vad svara man på det? Hur svara man på frågor om tidspassning, sammarbete och om man bidrar till ett gott klimat. På den sista frågan kanske jag ska svara som min granne, att jag använder deodorant.
 


Slow food.


 
Även idag sjunger vi långsamhetens lov. Efter 5 timmar i ugnen var maten klar. Här skyndar vi sakta.
 


Slow art


Vi hamnar på Nationalmuseum, det är i elfte timman för efter helgen stängs hela museet för renovering. Vi kliver in i ett dunkelt upplyst rum där varje föremål berättar en historia om långsamt och energiskt arbete, om kvalitet istället för kvantitet.  I en tid där långsiktighet och hållbarhet är bristvara. I en värld där snabbt och billigt är honörsord känns utställningen  Slow art  så rätt, så otroligt rätt att jag ville ropa ja, ja, mer, mer i den dunkla utställningshallen. Hämta utställningskatalogen från hemsidan. Läs här vad SVDs  Calle Arvidsson skriver eller ännu hellre ladda hem en gratis app och lyssna på intendent Cilla Robach när hon läser introduktionen till utställningskatalogen och titta sedan bilder på föremålen samtidigt som du får höra berättas om dem.
 
 
Inte ett fotografi utan sytt med symaskin i en aldeles speciell teknik av Malin Lager
 
 
Kennet Williamssons Terrin. Tidlös form, kvalitet i handens upprepning.
 
 
 

RSS 2.0