Mat


I min familj gillar vi mat. Vi handlar mycket mat, vi lagar mycket mat, vi äter mycket mat och vi pratar mycket om mat. Nu på jullovet har jag läst Den hemlige kocken. Det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson en bok som blev väldigt omtalad när den först kom ut. Jag har också läst uppföljaren, Äkta vara. Guiden till oförfalskad mat. I och med min läsning har det under våra middagar nu i jul blivit en hel del prat om tillsatser i maten vid vårt middagsbord. Förpackningar har granskats och vi har nästan lärt oss att uttala p-Hydroxibensoesyraetylesterns natriumsalt även kallat E 215.

I slutet på veckan ska mannen och jag gå på teater. Vid dagen middag funderade vi på vad barnen skulle äta då, när vi inte är hemma. Kanske pizza säger tolvåringen, men nej förresten för mycket E. Först förstår jag inte vad hon menar men sedan går det upp för mig att det är tillsatsernas E-nummer hon syftar på. Hur tänker du då undrar jag? Jo men det  förstår du väl för att hålla grejerna fräscha så har de säkert en massa E i dem svarar dottern. Kanske har hon rätt, jag har ingen aning. Men jag vet att jag föredrar hemgjord pizza men ibland är det skönt att slippa göra den.

Om ni vill läsa mer om äkta mat så  titta in på Äkta vara-för mat utan fusk.

Apropå mat så idag när jag kom hem från jobbet fanns där små avtryck av fötter på fönsterbrädan under fågelmaten. Det ser ut som om skylten gjorde susen.



Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag är själv väldigt förtjust i att baka och laga mat så läsning av kokböcker och mattidningar är rena nöjet. Pizza är aldrig fel och just pizza kan vara behändigt att beställa. Men vi gör hemlagad ganska ofta också. Då vet man ju vad som ingår. Nästan i varje fall...

2009-01-07 @ 21:28:23
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Znogge

Hoppsan, här gick en utläggning om pizza och mitt matintresse upp i rök! Akumt...

2009-01-07 @ 21:29:56
URL: http://wordpress.com/
Postat av: Smulan

Jag har också börjat med att elimera mat med E-nummer så mycket som möjligt. Det känns såå bra att debatten har kommit igång om allt "gift" som finns i vår mat. Allt gott!

2009-01-08 @ 05:35:24
URL: http://smulansblog.blogspot.com/
Postat av: Åsa!

Jag önskade att jag gillade mat, men tyvärr hör jag till den kategorin som tycker att mat är ett nödvändigt ont... Men eftersom vi måste äta och jag är mor, så, vad gör jag? Tänker mat, planerar mat, lagar mat, och försöker lura i familjen grönsaker så gott det går:)

2009-01-08 @ 08:14:32
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Tuvstarr

Om avtrycket är i original storlek så måste det vara en stork eller nåt sånt som har varit på fönsterbrädan ;-)

2009-01-08 @ 09:15:23
URL: http://magica-tuvstarr.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag tycker ofta att det är roligt att laga matmen får perioder då det bara är ett måste

Jag har skämt (?) bort mina barn så de äter helst hemladade köttbullar och ratar helt pulver mos

kram Tingeling

2009-01-08 @ 09:16:32
Postat av: Ninni

Vi är också väldigt matintresserade och gillar att laga mat och baka. Våra vuxna barn är likadana och i synnerhet dottern är mycket noga med vad hon äter och lusläser innehållsförteckningarna.

Jag är lite slarvigare med det, men det kanske blir ändring på det. "Den hemlige kocken" ligger redan i resväskan som ska med till Brasilien. Tyvärr så är jag rädd för att det blir svårt att hitta "ren" mat där. Där är det fortfarande populärt med lightvarianter som innehåller massor av E:n. Hur det är med köttets kvalité vågar jag inte tänka på...Gott och billigt är det ju. Krav-märkning vet jag inte ens om det finns något som påminner.

Man blir kanske lite avtrubbad med åldern och lite mer praktiskt lagd. Man är ju tvungen att handla av det som finns, men försöka välja medvetet de bästa produkterna som passar ens kassa.

2009-01-08 @ 09:27:41
URL: http://piona.blogspot.com
Postat av: Ninna

Vi får nog prova med en skylt vi också.

2009-01-08 @ 19:32:11
URL: http://persiljeland.blogg.se/
Postat av: Ninni

Men ser man på har du fått besök nu..va bra!



Ja du det är mycket skit i maten...så trist och onödigt!

Jag ska ta itu med mina kilon nu tänkte jag, du har varit så duktig nu är det min tur.

Viktklubb nästa....kram kram



2009-01-08 @ 20:32:06
URL: http://ninni.blogg.se/
Postat av: Paula

Likewise, jag har också läst boken., Dock inte uppföljaren, jag tror jag har fattat budskapet...

Tycker dock synd om alla stressade barnfamiljer med arbetande föräldrar som är mer eller mindre tvungna att inhandla färdigmat för att hinna få en middag på bordet innan ungarna ska läggas! Har ju en dotter med tre barn, så jag vet hur det är.

Va skoj att fåglarna börjar våga sig fram, här kommer dom tyvärr in genom balkongdörren, o inte i levande skick, utan i munnen på en katt...

Kramen

2009-01-08 @ 20:53:46
URL: http://paulaz.se
Postat av: Katinka

Vad gulligt att sätta upp en sådan skylt. Dummare än att de förstår vinken är de ju inte!

2009-01-08 @ 22:32:23
URL: http://presentabel.blogspot.com
Postat av: Mumin

Ja vad mycket "skit" vi stoppar i oss...men skulle man bry sig riktigt ordentligt så hade man väl inte kunnat äta nånting?:) Vilka stora fötter....en utomjording) Kram vännen! Mumin

2009-01-09 @ 12:13:07
Postat av: Katinka

Den hemliga kocken och Äkta mat är bra! Vi har dem också här hemma och det står faktiskt en hel del (mat)nyttigt i dem.

2009-01-10 @ 11:21:51
URL: http://presentabel.blogspot.com
Postat av: Görel

Vad bra och roligt att dina barn har blivit så medvetna också! Vi behöver verkligen uppfostra både oss själva och våra barn att tacka nej till onödiga tillsatser.



Jag gillade din skylt till fåglarna!

2009-01-11 @ 19:22:54
URL: http://granivor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0