Egg in box



Finns enligt vanligtvis välunderrättad källa att tillgå,
inte i vitt och rött, utan vitt och gult är det som gäller.
Det är bara att välja.



Ljud


Att njuta av naturens tystnad säger vi lite till mans att vi gör. Men naturen kan vara väldigt högljudd. Jag tänker till exempel på stormens tjut och forsens dån. Idag på min hundpromenad försökte jag låtsas att ljuden från Nynäsvägen kom från ett stort brusande vattenfall. Det gick ganska bra när jag höll mig utom synhåll och innan tunnelbana kom och la sig i.
Tunnelbanan låter inte alls som något vattenfall, det låter bara som tunnelbanan, lite gnisslande, skärande på något sätt. Så hur mycket jag än försökte kunde jag inte inbilla mig att det var ett vattenfall jag hörde. Jag tror inte att det bara berodde på bristande fantasi.

Nynäsvägen


Sett på stan


SVEA RIKES LAG
Så stod det på hennes ryggsäck.
Utan att tveka en sekund klev hon ut på övergångsstället, mot röd gubbe.
Jag undrar just hur de ska tolkas.





Rötter

Jag har vandrat på minnets stigar och förirrat mig längre tillbaka i tiden än vad mina egna minnen sträcker sig.
Min jakt på förståelse och sammanhang tar sig oanade vägar. Jag tror att det är en fråga om rötter, om sammanhang och tillhörighet. För mig hänger det ihop med att veta vilka min förfäder var och att veta lite om dem. Det ger mig en trygghet att ha kunskap om att farfars far var indelt soldat och skomakare i en by med två, om inte tre skomakare och att han fick 10 barn varav sju överlevde till vuxen ålder. Det käns allt mer angeläget att blicka bakåt. Kanske beror det på vetskapen om att leden bakom mig tunnas ut så att det snart inte finns någon kvar att fråga samt min känsla av att så länge vi minns har en människas liv inte varit fögäves. Jag tror inte att mina barn har någon som helst känsla för detta. Inte än, de lever ännu i odödlighetens rike där varje dag är en möjlighet och allt ligger framför dem. Där finns inget utrymme för backspeglar det är full fart framåt som gäller. Jag antar att de var på samma sätt för mig, då. Kanske blir de för dem sen, som det är för mig nu. Kanske...



Vad då kris i skolan?


Lyssna på P1 och programmet Kris i skolan. Lyssna alla ni som har det allra minsta intresse av den Svenska skolans väl och ve. Lyssna alla ni som liksom jag vill stötta och uppmuntra alla desa fantastiska människor som varje dag gör små underverk på sina arbetsplatser, elever, lärare och skolledare. Nog är de värda all den upmuntran vi förmår att ge dem. För ingenting kan väl vara viktigare än att de faktiskt orkar fortsätta och tillsammans forma den framtid som vi alla är så beroende av.
Det är inte i skolan det är kris, men man kan se/höra vissa brister i den yttersta ledningen.
Läs också på Anne-Maries blogg.





 

Krocket


Nu i kväll var det dags igen. Det handlar om krocket. Två gånger om året bjuder våra vänner på knytkalas med krocket. De har krocketspelet vi kommer med maten. Spelar gör vi tillsammans.
Vi brukar var mellan fyra till fem personer i varje lag. En enväldig domare utses alltid, för hur skulle det annars gå när diskussionerna blossar upp om från vilket håll vilken båge ska attackeras och hur många slag extra man egentligen får när man krockar det gula klotet..
Det finns ett svenskt Krocketförbund och därifrån har domaren hämtat regelboken som han stenhårt följer.  Oftast är domaren omutbar, i alla fall i början av kvällen.
Första gången vi var med var för två år sedan. Då var början av det nya året snöfrtt. Vi inbjöds till krocketspel lördagen den sjätte januari, ganska tidigt på eftermiddagen vill jag minnas. Men vad hjälpte det. Vid den tiden på året är det mörkt som i en säck även tidigt på dagen vilket får vissa konekvenser när man spelar krocket. Det är alltid lite lättare att spela om man ser de bågar som man ska ta sig igenom.
Under spelet bjöds det på varm choklad som kunde spetsas efter behag. Vilket var bra för värmekänslan men kanske inte för precisionen.
I kväll var det kräftkrocket som gällde. Ja inte krocket med kräftor utan först krocket och sedan kräftor.
Jag var på samma lag som domaren. Men det var inte det som var det avgörande utan vi var faktiskt lite mer träffsäkra och fokuserade än de andra, det var helt klart därför som vi vann. Jag behövde inte en försöka muta domaren.




Regn


Jag ska precis kliva ut  genom bokhandelns dörr men hejdar mina steg där på gränsen mellan inne och ute.
Ute vräker regnet ner. Plötsligt utan förvarning faller det stora blöta droppar eller rättare sagt de faller inte de störtar i vild färd mot marken och gör allt i sin väg genomblött.
Regnet gör mig glad, jag riktigt känner hur den stilla lyckan far som en rysning genom kroppen.
Det finns en slags naturens jämnlikhet i regn, alla blir lika våta.
Jag blir kvar i bokhandeln tills regnet slutar lika abrupt som det startade.



Höstanemoner


Idag skriver Slottsträdgårdsmästaren om Höstanemonen.
Det är en växt som jag har rikligt av på landet och som jag tycker är stillsamt vacker.
Håller ni med?












                           




Första arbetsveckan


Det känns nästan som att vara ny på jobbet efter det långa sommarlovet. Samtidigt är det som om jag inte alls varit därifrån. Visst är det konstigt. Men nu är det inga latmaskdagar, det är uppkavlade ärmar och full fart som gäller. Min plan är nu att odla latmasken på fritiden och att planera in en helt arbetsfi dag i veckan, en vilodag. Till arbete räknas alla underhållsaktiviteter så som städning och tvätt, kort sagt allt som jag inte tycker är roligt. Matlagning får dispans eftersom jag ofta gillar det, hundpromenader lika så. Med en sån planering kan kanske latmasken om inte frodas så i alla fall överleva till nästa sommarlov.


Godkänd sysselsättning


I natten


Vissa tankar både bär och lyfter. De svävar av egen kraft och lämnar hos tänkaren en känsla av djup och klokhet. Ofta kommer de smygande nästan omärkligt i nattens mörker där de glittrar till en kort sekund för att sedan upplösas som rök och försvinna ut i tomma intet. På morgonen är det enda spår som finns kvar en vag aning av något storslaget som runnit genom fingrarna.




Nära det gröna


I sommar har jag intresserat mig lite mer än vanligt för vad jag stoppar i mig. Det började med Skottlandsresan och boken Animal, Vegetables, Miracle Our year year of seasonal eating av Barbara Kingsolver. Den behandlar Amerikanska förhållanden så jag letade efter något svenskt och fann Matsmart en vacker läsvärd bok om nya svenska mattrender gjord av Stefan Edman & Bo Thunberg med ljuvliga fotografier tagna av Jan Töve. I affären kan jag se att jag ligger rätt i tiden. Hyllorna översvämmas av ekologiska alternativ men är de alltid de bästa? Det är svårt att göra rätt.
Mitt torp ligger i närheten av Malmköping. På torget i den lilla köpingen står varje lördag Jan Andersson från Malmköpings Gourmetgrönt och säljer sina grönsaker. Att köpa sina grönsaker direkt från odlaren ger en ny dimension till morötterna. Att kunna samtala direkt med producenten, att undra och få svar. En gång frågade jag i min Ica affär vilken sort morötterna var. Expediten tittade på mig som om jag var galen. Sort? Det är morötter. Ja men försökte jag du vet det finns olika sorters potatis King Edward, Bintje och så vidare. Så är det med morötter också och jag undrar vilken sort det här är. Det är morötter blev svaret. Jag mailade Ica centralt och där svarade de att sorten inte hade betydelse för smaken utan att det var hur de växt och förvarats som spelade roll och därför var det ingen idé att märka ut vilken sort det var.
Men jag vill veta och jag tror faktiskt att det har betydelse vilken sort det är. När man handlar direkt från producenten får man veta, det ger en extra kvalité till morötterna.
I går var jag på Bondens Marknad på Katarina Bangata i Stockholm. Här finns morötter i mängd, sallad, mangold, ärtor och bönor. Många är vi som trängs vid stånden. Som undrar och frågar. Som köar och handlar. Som samtalar med försäljare och med andra kunder. Vi får svar på våra frågor, vi får nya tips och idéer och vi får god mat med oss hem.
Glad cyklar jag hem med cykelkorgen full.






På jakt efter nät.


Vi var på landet och hade väldigt sporadisk åtkomst till nätet. Trots trådlöst modem fungerade det inte riktigt. Man fick ta datorn och kliva omkring på tomten (som är ganska stor),ut bland granar och blåbärsris där man plötsligt inser det komiska i situationen och ger upp. Men vi hittade faktiskt en punkt en dag där det fungerade så pass länge att jag lyckades ladda upp två bilder.


Väl hemma i stan tänker vi att det ska bli lättare att surfa runt på nätet och att titta på sin post. Tänk så fel man kan ha. 
Det fungerar ännu sämre här. Comhem har lyckats koppla bort vårt modem för andra gången.  Av någon outgrundlig anledning kan jag ta emot e-post men inte skicka. Förklara det den som kan. Resten av familjen kan varken eller.
Jag satt i telefonen och väntade på att komma fram till Comhems kundservice i 40 minuter bara för att bli bortkopplad när jag nått nummer 7 i kön. Nästa gång tog det 50 minuter och en hårt prövad medarbetare beklagar att han inget kan göra. Allt ligger i händerna på en avdelning som jag som kund inte har någon möjlighet att kontakta. 
Jag fick en gång en tablettask av min granne. Det var några år sedan när livet med tonåringar tidvis var ganska tålamodsprövande. Idag tänkte jag skriva om texten på asken till: Vid kontakt med Comhem ta en tablett och räkna till tio. Förmodligen hade det inte hjälpt.




Fortfarande sommarlov


I går kväll spelade min artonåring och hans kamrater dataspel på nätet med lillasyster och hennes kompis. 
Kanske är inte golf den enda sysselsättning där man kan mötas över åldersgränserna tänker jag när jag hör deras glada skratt. Det var samarbete på hög nivå och väldigt mycket tillsammans. Tre i samma rum och fler som fanns i hörlurarna. 
Så mycket motion och frisk luft blev det ju inte, utom möjligen för fingrarna och in genom fönstret. Det avhjälptes för de äldstas del senare på natten med en promenad där de sågs öga mot öga men då hade de yngre sedan länge skjutsats i säng av sina trötta föräldrar. Tänk så orättvist det kan vara.




Latmask III


När jag förra sommaren skulle odla latmasken i mig gick det inget vidare.
 Arbetsmyran gick segrande ur den striden. Men skam den som ger sig. 
Ny rond denna sommar och faktiskt kan jag säga att latmasken plockat vissa poäng. 
Visserligen ligger arbetsmyran fortfarande några steg före 
(det var ju en hel del arbete med kalaset) 
men latmasken knappar definitivt in. 
Nästa rond kan bli riktigt spännande.




Augusti


Nästan omärkligt
 smyger hösten närmare.
Sensommardagar




50 år


Nu har jag gjort det. Fyllt på riktigt. Nu är jag en av de där äldre människorna, ni vet en tant med hatt. Men ärligt talat så fungerar det ju inte riktigt så. Även om jag skaffar en hatt tror jag inte att jag kommer att bli någon tant. Inget ont sagt om tanter, ibland önskar jag att jag hade lite mer av tant i mig. Det är möjligt att det ligger där djupt inne slumrande och sticker upp nosen nu när det magiska årtalet har passerats. Vem vet. Jag ska kanske börja med hatten.




Ny dator


Jag håller på att lära nytt, det är inte så lätt. Mina fingrar springer hela tiden till fel tangenter. De gör gamla invanda handgrepp men det händer andra saker än de som jag  förväntar mig. Resultatet blir förvirrande. Samtidigt är det spännande att gå på upptäcktsfärd, att nyfiket prova sig fram. Jag har massor av motivation, tid och bra support så jag tror att mina fingrar snart har lärt sig en ny väg över tangentbordet. 

l



Kalas


Jag har haft kalas. 
Ett stort kalas, nästan alla mina vänner var där. 
Det var en fantastisk känsla att se så många av dem man tycker om samlade 
på samma plats vid samma tillfälle. 
Det fick mig att känna både glädje och tacksamhet.
Där fanns de som känt mig hela livet, som sett mig ta de första stegen.
Där fanns de som gått bredvid på samma stig sedan ungdomsåren.
Där fanns de som möter mig i vardagen på jobbet och i porten.
Där fanns de som jag inte känt så länge men som redan 
kommit att bli betydelsefulla för mig.
Kort sagt det var en fantastisk dag.




RSS 2.0