Vandring


Jag har gjort en resa jag länge tänkt göra.
Jag har gjort den till fots med rejäla kängor på fötterna och packning på ryggen.
Resan blev 8 mil lång och tog 4 dagar.
Jag funderade på om jag skulle kalla det en resa. En resa i dagligt tal gör man ofta med hjälp av något fortskaffningsmedel så som tåg, flyg eller buss. Jag har använt mina fötter. Det känns nu efteråt. De var inte så vana vid att arbeta 8-9 timmar om dagen. De fick dessutom bära tyngre än de brukar.
Att kalla det en promenad är inte riktigt. Promenerar gör man i stan, möjligen kan man ta en långpromenad men inte på 8 mil.
Men till slut kom jag på att det är en vandring jag gjort.
En fotvandring.
Kan man vandra på annat sätt än med fötterna?


image64

Trötta fötter.

 



Att resa


Jag brukar säga att jag har svårt för förflyttningar men det är inte riktigt sant.  När jag tänkt närmare på saken så är det själva uppbrottet som är det svåra. Jag tycker ofta om att vara där jag är, finner en ro i det. Det är kanske det som gör det svårt att bryta upp, att lämna.
Förflyttningen, själva resandet är ofta njutningsfullt. Bäst tycker jag att det är när själen hinner med, som när man reser med tåg. Flyg går för fort. Det tar alltid sån tid att landa och förstå var man har hamnat.
Att uppleva nya platser och nya landskap tycker jag om. Att få nya perspektiv, nya glasögon att se sig själv och världen genom.

image43

Jag har aldrig rest som snigeln med huset med.




Utflykt


Ännu en mulen dag.
Jag tar tunnelbanan in till huvudstaden istället för cykeln. Borde inte vara så lat.
Förundras över att det finns så många människor. Alla verkar vara på väg någonstans. Ingen flanerar. Inte ens turisterna i Gamla Stan. De rusar efter guiden och hinner knappt ens förundras över alla vackra hus och deras historia.
Jag slinker in på biblioteket i Gamla Stan. Går först runt och nosar, suger in atmosfären. Jag älskar bibliotek. Jag älskar lukten av damm och gamla böcker. Och jag älskar spänningen i att veta att det någonstans på någon hylla står en bok som har allt. En bok som kommer att förändra och förundra. Det får mig att minnas "Vinden skugga" av Carlos Ruiz Zafón och "de bortglömda böckernas gravkammare". Har ni inte läst den så har ni något att se fram emot.

image51

Jag lånar Jenny Diskis "Främling på tåg" och kliver ut i världen igen.

image52

(Biderna är tagna från www.bokus.com )



Regn


Regn, regn.
Det är härligt att vakna och höra vattnet skvala i stuprören. Nästan hela dagen har det regnat.
På morgonen tog jag stövlar på och gick på hundpromenad i regnet . Lycka är en vattendroppe på näsan. 

image40



Avtryck



På morgonpromenaden med hunden hittade jag en tomburk. Vän av ordning som jag är (ibland, kanske inte om man frågar min man) tog jag med den. När jag tog i den tänkte jag att nu kommer mina avtryck att samsas med andra avtryck på burken. Med avancerad teknik kan man säkert plocka fram avtryck från alla som har varit i kontakt med just den här burken. Det känns bra på något sätt.
Jag vill göra avtryck, göra intryck, göra skillnad. Det lät väldigt kaxigt på något sätt. Men visst vill vi väll alla göra en skillnad, spela roll. Att få vara meningsfull och behövas i någon bemärkelse.

image39

Mina avtryck, storlek 35.



Mellanrum


Jag hängde tvätt ute och försökte göra lite mellanrum så att solen skulle komma åt och luften skulle cirkulera . Jag tror att det torkar bättre då. När jag står där och försöker få till det slår det mig att så är det i livet också. Vi behöver mellanrum. Mellanrum som ger solen en möjlighet att komma år och luften en chans att cirkulera. Mellanrum som lämnar plats åt tankar och reflektioner. Mellanrum att vila i.
En bekant som jag mötte idag berättade att hon gjort så mycket roligt i vår. Men sa hon, jag har inte hunnit med att smälta det, bara ångat vidare till nästa rolighet.
Vad ska du göra på semestern är en vanlig fråga så här års. Om man inte har några planer blir folk häromkring lite besvärade. Jag vet inte om det är "fint" att ha en fullbokad semester. Själv ska jag odla ett mellanrum.

image37

Mellanrum


.


Byta perspektiv


Jag har alltid varit fascinerad av det lilla. Som barn älskade jag Elsa Beskows böcker om Ocke,Nutta och Pillerill, Putte i blåbärsskogen och Lasse liten i trädgården. Tänk att vara så där liten. Nu blev jag inte så förfärligt stor (ca 1.5 m). Men det är för stort för den där riktigt pyttekänslan och för att kunna vandra under ormbunkarna i ormbunksskogen.

image60

image61





Språk


Jag kan ha helt fel , men jag tycker att det jag läste idag i tidningen låter tokigt. Så här står det:
Få kvinnor i tunga chefsstolar.
Man kan kanske anta att chefer inte använder stolar när de sitter utan sköna fåtöljer. Och då blir det rätt med att sitta i.  Stolar tycker jag att man sitter på.
Kanske är det petigt men ibland blir såna detaljer något som kommer ivägen för budskapet när jag läser. Sedan beror det förstås helt på vem som skriver. Jag förväntar mig mer av en journalist på Svenska Dagbladet än av en nöjes skrivare. Kanske är det helt fel att tänka så. Men om man arbetar med språket som redskap....


Bilder


Ilvas blogg Aglio e olio - en utflykt i det italienska köket har inspirerat mig att fotografera.
När jag väl tänkt tanken ställer ögat om sig och ser helt nya saker. Det lilla i det stora. Detaljerna.
Behöver en ny kamera där jag kan komma riktigt riktigt nära. Jag vill göra som humlan och krypa in i blomman. Sedan ska jag sitta där inne på en ståndare och blicka ut mot sommaren.
För er som inte vet det är humlor inte lätta att fånga på bild. Är de lite blyga tro eller har de bara brått.



image33

Här var en som inte hann undan




Att Ruva



Aldrig hade jag anat att bloggandet skulle bli en så positiv verksamhet.
Att det ger en möjlighet att tänka efter och formulera sig det hade jag förstått. Men jag hade inte tänkt på att man kan få respons på det man skriver eller på det man skriver om.
"Samtalen" med er andra (bloggare eller ej) är livgivande och lyfter tanken.
Anne-Marie Körling skrev i ett svar till mig på sin blogg http://annemariekorling.blogg.se/  om att inte vara så snar till att svara på elevernas frågor utan låta frågorna leva ett slag.
En annan klok kvinna jag känner använder ordet ruva. Jag tycker att det är ett så fint ord i sammanhanget. Vissa saker behöver man ruva på ett tag. I verkliga livet går allt ofta så fort. I bloggvärlden kan man ruva på en mening så länge man behöver innan man skickar iväg den.


Tillhörighet


Skogsbilden i förra inlägget är från mitt paradis på jorden. Vi kallar det Torpetskogen förmodligen har den ett officiellt namn. Den finns i Dunkers socken i Sörmland. Där kan jag hitta frid och ro och där kan jag tanka kraft för att orka med att tackla vuxenlivet.
Vi har haft vårt torp där så länge jag har funnits. Ja längre än så. Min farmor och farfar köpte det på 40-talet. Farmor kommer från Flen som inte är så långt därifrån. Så trots att jag inte är uppväxt där och inte bor där året runt så känns det som hemma. Som om jag har en tillhörighet.
Min andra tillhörighet har jag i Enskede strax söder om Globen. Där är mina rötter djupt förankrade i myllan. Här finns inte tystnaden, här finns istället ett myller av människor.
Fem generationer av min släkt har bott i föreningen som jag bor i. 
I år är det 30 år sedan jag flyttade in. Det var i juni. Jag minns att jag fick syrener av någon i inflyttningspresent. Jag hade ingen vas att sätta dem i så jag fick ta en tom mjölkförpackning. Tänk att man minns sånt efter 30 år.



image32
Torpet
Körsbärsträdet till höger, det största finns inte kvar. Vi var tvungna att såga ner det eftersom det växte in i lillstugan. Nu ligger det sågat till brädor och torkar i källaren i väntan på att bli en skrivbordsskiva.





Vilsamt




image31

Sommarlov,
sommarpromenad.
I tystnaden ryms tanken



Familj




Jag var på bröllop i helgen.  Bruden hade flera pappor med på kalaset och brudgummens syskon är en brokig samling som inte alla har samma föräldrar. Tillgång eller belastning.
Kanske så att man får olika kompetens om man växer upp i en kärnfamilj eller om man flyttar och bor en vecka hos vardera förälder.  Jag vet inte. Men ibland blir jag så vemodig när jag ser mina barns nomadiserande kamrater. En vecka här och en vecka där. Var är hemma? Nya syskon här och nya syskon där, var finns det plats för mig?
Jag menar inte att skriva någon på näsan, många skilsmässor är helt säkert av nöden och den bästa lösningen. Om det fungerar bra finns det möjlighet till ett fantastiskt nätverk av välvilliga vuxna. Och det kan alla barn behöva.


image59

Dunkers kyrka där vi gifte oss 15/6 1985



Bilder




Jag hade tänkt skriva om helt andra saker. Men så har jag fått så många positiva kommentarer om mina bilder så jag tog kameran med mig och gick ut på gården en sväng.

image62

Snart kommer den att slå ut,  Jersminen jag köpte som jag skulle sitta och dofta på. Det visar sig att den inte doftar men blommorna är vackra.


image63


Grannens vackra pelargon, blommar med röda blommor. Jag tänker stjäla ett skott någon dag när hon inte ser.



Växter och bullar



Nu är vallmon inte lika färgstark längre men den är fortfarande vacker eller hur.


image56


Nu är det annat som kommer. Kan ni gissa vad detta ska bli?

image57


Den växer precis utanför porten. Den klättrar upp efter väggen.


Ja och så var det bullarna.
Jag är så lyckligt lottad att jag har två bagerier på gångavstånd från där jag bor. Det ena väljer jag om jag ska ha en smarrig bakelse eller kaka.
Det andra bakar ljuvliga surdegsbröd och helt fantastiska gigantiska bullar.
Idag fick jag en ingivelse och stannade till vid "Bullbageriet" för att köpa min favoritlimpa, klockan var en minut i sex. Har du något bröd kvar undrade jag. Jaa sa hon ingen vill köpa när det är så varmt. Du får en hel limpa till priset för en halv. Du kan få några bullar också sa hon och lassade in fjorton stycken jätte stora bullar i en påse.
Det går alldeles utmärkt att äta bullar fast det är varmt kan vi meddela

image58




Temperatur


Idag på min väg till jobbet funderade jag på hur olika det kan vara med grader. Jag menar inte att det är olika mellan olika grader som Celsius, Fahrenheit, Réaumur, Kelvin och allt vad de heter för det är klart att det är, utan det faktum att det kan kännas så olika med samma grader.

Varje morgon innan jag cyklar iväg tittar jag på termometern utanför fönstret för att få en idé om hur mycket kläder jag ska ta på mig. Ofta blir det fel. Alltså för mycket eller för lite kläder. Och detta trots att termometern visar ungefär samma antal grader.

Idag visade den på knappa 15 grader, jag tog en tunn jacka som jag var tvungen att ta av för det blev för varmt. Förra veckan cyklade jag iväg i samma temperatur och en tjockare jacka utan att blir för varm. Skumt.


 



Speciella vänner



Igår kom jag mig äntligen för med att plantera om mina krukväxter. Jag har inte så många blommor att plantera om. Det är de få som överlever det bistra klimatet hemma hos mig som är kvar. Bistert så tillvida att tillgången på vatten varierar och även omsorgen är det lite si och så med. Men jag har ett gäng trogna vänner som står ut med detta.
Två av dem är speciellt speciella
Det är porslinblomman som i rakt nedstigande led härstammar från en porslinblomma min mammas farfar fick när han arbetade som värdebrevbärare i Stockholm i början på förra seklet. (Kan ni känna historiens vingslag). Den kräver nästan ingenting och  från tidig vår till tidig höst fyller den vårt sovrum med väldoft.

image14


Den andra är ingen blomma utan ett träd. Ett lager träd som min vän Vivi har fraktat till mig genom Europa, från Italien till Sverige långt innan det var populärt med lager här.
Jag hade fått för mig att jag ville ha ett lagerträd. Hon skulle komma hem en sväng och tog då med sig plantan i bilen. Den var mycket mindre då. Jag klipper ner den varje år och förser då nästan hela huset med lagerblad.
Om jag inte gjorde det, klippte den alltså, så skulle den snart växa sig för stor för att få bo inne. Den är, trots att jag klipper den, lite för stor för att få bo i köket och har nu sin hemvist i trappuppgången men verkar trivas bra med det.


image15



Teknikens underbara värld



Nu fungerar toaletten!! Det var inte alldeles enkelt och jag var tvungen att byta en stor plastig grej som satt i cisternen.  Kvinnan i affären och jag pillade och skruvade på den trasiga för att försöka reda ut vad det var som hade gått sönder men efter ca 30 minuter gav vi upp. Jag fick en ny och hon ringde tillverkaren.
Väl hemma monterade jag den nya med visst besvär. Provspolade och konstaterade nöjd att det fungerade. En timma senare kommer Maja (äldsta dottern)
 -Mamma det rinner på toaletten.
Det var bara att ta bort cisternlocket och försöka igen. När vi pillat, skruvat och vridit en god stund satt den på plats utan att vi riktigt förstod hur vi gjort. Men nu fungerar det i alla fall.

I förrgår fortsatte jag envist med att försöka ladda ner bilderna från digitalkameran utan resultat. Jag ominstallerade alla program igen (säkert 5 gången) men ingen framgång. Ingen kontakt med kameran kom det upp en ruta som sa.
Så idag när jag kommer hem säger min man
- Vad bra att du ominstallerade alla programmen, nu har jag laddat ner alla bilderna. Hur det gick till, förklara det den som kan.


image13

En av bilderna som fanns i kameran var på vallmon utanför vårt köksfönster.



RSS 2.0