Språkfundering


Tisdags trött och lite deppig. Kanske kan kören rycka upp mig en smula. Dagens fundering handlar om hur det är att ha ett annat modersmål än sina barn. Jag har länge funderat på om man är en annan person när man talar ett annat språk. Kan man bli yvigare på franska, mer behärskad på tyska eller tillbakadragen på somaliaska. Jag vet inte, jag pratar svenska, engelska hyfsat men känner mina begränsningar. Bara en trött tisdagsfundering i all hast.

 


 


Kommentarer
Postat av: Åsa!

Hoppas kören piggar upp. Ibland är det bara tungt, som en motvikt till glada lätta dagar.

2011-08-30 @ 18:58:01
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: Znogge

Borde det inte ha mer med personligheten att göra än språket? Men visst, vissa gestilkulerar mycket när de talar ett speciellt språk.

2011-08-31 @ 20:49:07
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: margaretha

Det där har vi resonerat om på andra bloggar - och otaliga gånger vid köksbordet. De flesta är överens om att man förändras med språket. Det är inte bara en subjektiv känsla - vänner lägger märke till det.

Margaretha

Postat av: nilla|utanpunkt

Är rädd at jag inte håller med. Eller, kanske är det sant och helt naturligt när man befinner sig i de stadier innan man talar språket flytande. Sedan blir det gränslöst, i huvudet och är jag alldeles säker, i hur det uttrycks. Däremot tror jag man påverkas enormt av att komma in i en annan kultur så djupt att man inte bara talar flytande utan också förstår språket på de t ex mer diffusa sociala och psykologiska planen (oavsett enskilda ord eller grammatik). Där handlar det inte längre om bara språk, utan en helhet där språket bara är ett verktyg; hur något tänks, uttrycks och mottages är ju långt i från bara språkligt. Jag är inte längre fullödigt svensk i hur jag tänker, upplever saker och uttrycker mig, men jag är då rakt inte engelsk heller. Och det hela beror mindre på att jag behärskar språket än att jag klivit in i den engelska kulturen och lever mitt i den. Fast fortfarande som en "gäst". Jag befinner mig i ett intressant mellanland och det är det som förändrar mig (och faktum är att min syn på Sverige och det svenska har ändrats minst lika mycket).

Vad svårt det var att uttrycka vad jag menar i ett begränsat kommentarsfält. Det där måste vi prata mer om när vi ses!

2011-09-08 @ 19:54:01
URL: http://utanpunkt.blogspot.com/
Postat av: Kersti

Ja va skoj. Och det är inte lång tid kvar.

2011-09-08 @ 19:59:18
URL: http://ettvardag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0