Skridskor och teater


Den här helgen har jag varit på resa, flera gånger och på olika sätt.  Jag har förflyttat mig i rummet och jag har förflyttat mig i tanken. Jag har rest genom kända områden som bitvis känts obekanta och främmande.
Först på dagen reste jag till Hökarängsbadet som ligger vid sjön Dreviken. Där satte jag på mig mina långfärdsskridskor för första gången på över två år. De första skären kändes osäkert stapplande men efter ett tag gick det bättre. Så pass bra att jag åkte i drygt en timme. Det var som meditation. Snön och isen gnistrade i den strålande solen som nästan värmde i ansiktet. Var du ensam, det var väl inte så klokt sa sonen när jag kom hem. Men jag lugnade honom med att isen var mer än 20 cm tjock och att där åkt en traktor med plog , att jag hade isdubbar och ombyte i vattentäta påsar i ryggsäcken. Dessutom var där många andra människor på isen, så jag var faktiskt inte ensam.



Den andra resan gick från hemmet med tunnelbana till T-centralen. Jag tog trapporna upp till Plattan, som då på kvällen var full av unga ungdomar, svartsminkade, piercade och med sorgsna uttryck i ansiktena. Det välbekanta blev främmande och lite obekvämt nu, befolkat av andra människor än på dagen. Kontrasten var överväldigande när jag klev i Kulturhuset och åkte upp till Stadsteaterns stora scen. Här var det få ungdomar och ingen var så utstuderat sminkad eller bar kläder som stack ut.  Det kändes som två helt skilda världar med vattentäta skott emellan.
*
Sen kom resan i tanken, i upplevelsen. Den var omtumlande och stark, Vildanden. Fantastiskt välregisserad av Thommy Berggren och mycket välspelad. 
Fråga som pjäsen ställer : Får människor det bättre om alla sanningar om deras liv , även de obehagliga, skamfyllda, kommer fram känns tidlös och lika aktuell idag som då pjäsen skrevs av Henrik Ibsen 1884.  Livslögnen kan den vara det som Doktor Elling säger en medicin. “Tar du livslögnen från en genomsnittsmänniska tar du omedelbart lyckan från denne”. Går det att leva utan livslögner? Jag minns ett stilla samtal en sommar under äppelträden. Min vän, som är troende fick frågan Vad gör du om du kommer på att Gud inte finns? Jag vet inte svarade hon, förmodligen låtsas jag som om det inte var sant för hur skulle jag annars kunna leva.



Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken härlig helg med både långfärdsskridskor och teater! Jag har inte åkt långfärdsskridskor på säkert tjugofem år men jag minns fortfarande känslan av frihet!

Hoppas söndagen blir lika fin!

Kram!

2009-01-10 @ 22:37:56
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Intressant om sanning och livslögner. Vill passa på att säga att jag tycker mycket om dina funderingar över livet och dina iakttagelser i vardagen. Fortsatt trevlig helg!

2009-01-11 @ 08:36:47
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Underbart att kunna åka skridskor på detta viset! Livslögner, de skyddar nog en och annan människa från att gå under. Talade om detta med en anställd på Hassela för ett tag sedan. Att ungdomarna skulle försöka se framåt och se möjligheter istället för att grubbla och känna vrede över det som varit. Det är intressant!

2009-01-11 @ 09:02:09
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Anonym

det ser ju underbart ut och llåter som flera spännande resor.

Jag har aldrig åkt långfärdsskridskor men nu blev jag lite sugen på detta färdsätt

kram Tingeling

2009-01-11 @ 12:00:48
Postat av: Ninni

Vilka resor...härligt!



Intressant det om GUD...såg på Jonas Gardell igår och han pratade om just det..¨han hade alltid fått höra av sin mamma att gud alltid skulle älska honom oavsett vad som hände.

Så fick han i vuxen ålder veta att som homosexuell var han inte älskad av Gud...Jobbigt!



Ha en skön söndag..kramen

2009-01-11 @ 13:00:58
URL: http://ninni.blogg.se/
Postat av: Mumin

Det låter ju som en fantastisk fin helg....å långfärdsskridsor som är så roligt....fast du är djärv du, vet inte om jag skulle våga mig ut på isen. Ja det var ju klokt svarat av din vän Kram ha det gott! Mumin

2009-01-11 @ 14:01:27
Postat av: Ninna

Vilken innehållsrik dag. Du försitter inte dina chanser.

2009-01-11 @ 14:53:16
URL: http://persiljeland.blogg.se/
Postat av: Nalle

Fantastisk läsning. Jag såg också programmet där Jonas var med (som Ninni talar om) och jag vill nog tolka det så att Gud älskar alla, även homosexuella, men det var de troende som gick i samma kyrka som inte tålde att Jonas gick där och fick nattvarden. Men du kanske såg programmet själv. Iaf tycker jag det var ett bra svar som din väninna gav. Härligt med skidskofärden! Jag har aldrig åkt längfärdsskridskor.

Ha det gott! Förresten, vi planerar en bloggträff i Göteborg. Hoppas du kan hänga med. Kramar Nalle

2009-01-11 @ 22:32:01
URL: http://nallesfoto.blogg.se/
Postat av: matte

Nä nu blir jag grymt avundsjuk ... is och så Tommy Berggren på det. Den vill jag också se!

2009-01-11 @ 23:30:35
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: Paula

Tyvärr hade snön lagt sig på sjön ovanpå isen och ingen som plogar, nog hade det varit fint att se lite skridskoåkning. Själv har jag inte åkt skridskor sen dottern var barn, o långfärdsskridskor har jag aldrig prövat.

Förstår kontrasten du upplevde. De år jag klev av vid T-centralen och gick till jobbet upplevde jag plattan som ganska obehaglig, jag pilade iväg utan att se mig åt sidorna, o det var ändå 20 år sedan..

Hoppas din vecka blir givande på alla vis!/Kramen

2009-01-12 @ 13:45:21
URL: http://paulaz.se
Postat av: StefanWeei

Heej :) Kolla gärna in mitt inlägg om choklad och dela din åsikt :D

2009-01-12 @ 13:48:25
URL: http://stefanweei.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0