Cirkulär


Det finns saker som är svåra att beskriva i ord så att andra människor riktigt förstår. En sån företeelse är den känsla av absurditet jag får när ser människor myllra in och ut ur allmänna färdmedel på väg till sina arbeten. Ännu mer absurt ter det sig när jag tänker på att detta händer hela tiden, dygnet runt någonstans på jorden. Människor väller in och ut ur bussar och tunnelbanor, sitter i oändliga bilköer dag ut och dag in på väg för att tjäna ihop till livets nödtorft. Tusen och åter tusen människor. Det var inte bättre förr, det var annorlunda. Då, före industrialismen. Jag tror inte att människor myllrade på samma sätt då. Då flyttade man i oktober. Man gick varje dag till sina sysslor precis som nu men jag inbillar mig att de oftare var belägna på någon ganska nära plats. Då var tiden mer cirkulär än linjär. Det är i alla fall vad vi som lever nu med den linjära tiden vill tro. Jag tycker om tanken att tiden är cirkulära, att man kommer tillbaka till en punkt där resan startade. Ungefär som scoutenas almanacka som vi haft varje år men som jag glömde köpa i fjol och som jag snart har saknat i ett helt år. Där börjar året högst upp i vänstra hörnet för att jobba sig runt, inte i en cirkel utan en rektangel men det kommer i alla fall tillbaka till utgångspunkten. Jag har mycket svårare att tänka linjärt att vi startar här och tar vägen vart, längs ett oändligt streck som försvinner bort mot horisonten. Det känns otryggt på något sätt. Det är kanske en av anledningarna till att jag inte varit intresserad av att göra karriär. Jag sitter hellre här och luktar på mina blommor och ser årstiderna avlösa varandra.



Kommentarer
Postat av: Dubbelörnen

Bara en liten undran... Hur smakade de? ;)



Kram

2008-09-09 @ 07:20:55
URL: http://karljohansgarden.blogspot.com
Postat av: Znogge

När man arbetar i skolans så upplevs tiden/läsåret ofta som cirkulär! Man följer årstidernas växlingar och våra högtider. Det tycker jag om!

Kram!

2008-09-09 @ 14:52:46
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Åsa!

Du har så fantastiskt kloka tankar Kersti! Sånt där som jag bara har en känsla utav inombords, men aldrig formulerat i ord... Du borde samla dina tankar i en klok-bok!

2008-09-09 @ 16:15:59
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Ninna

Resandet förr var en aktivitet i sig, tror jag. Att ta sig fram, färdas var en aktivitet - inte bara det man skulle göra när man kom fram. Alltså vägen fram till målet var viktigare än vad den nu är. Det gäller ju även andra mål man ställer upp för sig själv, att vägen fram till mål är en viktig aktivitet och många gånger en process. Du uttrycker dig klokt.

2008-09-09 @ 18:53:57
URL: http://persiljeland.blogg.se/
Postat av: Ingegerd

Att placera sig rätt i tiden har de flesta behov av. Klockan styr! Det är en trygghet. Som pensionär är man friare!

Postat av: Ninni

Håller med Åsa...du borde skriva en bok. Jag är nog kvar i barndomens syn på året som cirkulärt, fast man vet att det är linjärt och otryggt...för tillbaka kommer man ju aldrig.

2008-09-09 @ 20:00:11
URL: http://piona.blogspot.com
Postat av: Ninni skonummer 36(hihi)

Men sitta och lukta på blommorna är väl toppen..jag håller dig gärna sällskap!



Varför jaga nåt hela tiden...



kramen

2008-09-09 @ 20:23:24
URL: http://ninni.blogg.se/
Postat av: Sylvia

Visst har det blivit lite av ett myrsamhälle i den moderna världen. Jag ser nog tiden som en spiral - den linjära tiden är bara en konstruktion. Finns det en början och ett slut innebär det ju att tiden kan ta slut - och det gör den ju inte.

2008-09-09 @ 21:25:06
URL: http://pantersylvia.blogg.se/
Postat av: Mumin

Jag blickar framåt jämt, kan inte sätta mig och lukta på blommorna tyvärr men att stoppa tiden kan jag ju inte heller och en dag är jag också där vid gränsen.......fina ord du skriver, du har en mycket fin poetisk ådra! Ja du scouternas almanacka hänger alltid hos mig. Den är väl för söt?:) Kram vännen Mumin

2008-09-10 @ 08:13:43
Postat av: matte

Zoomar man ut och ser på alltihop från ett större perspektiv - då är det verkligen absurdt!

karriär har aldrig varit nåt för mig heller;).. men däremot blommor :)



2008-09-10 @ 21:51:06
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: A

Om man gör karriär kan man ju inte ta genvägar som blir senvägar och göra avstickare in i snåren. Och det är väl det som egentligen är livet. Så jag går på din linje, eller cirkel./ A

2008-09-11 @ 11:46:57
URL: http://somgjorda.blogspot.com
Postat av: Mumin

Trevlig helg önskar jag dig! Kram Mumin

2008-09-12 @ 08:38:56
Postat av: Paula

Någonstans i mitt inre fanns en liten osäker flicka som alltid ville vara duktig och till lags. Den lilla flickan gjorde karriär. Den lilla flickan finns ännu inne i min själ, för trots karriären så förblev hon lika osäker. Men nu har även hon hittat blommorna och sin Ferdinand...

Trevlig helg/Kram

2008-09-12 @ 12:05:57
URL: http://paulaz.se
Postat av: Znogge

Ville bara titta in och önska dig en trevlig helg! Hoppas dagarn blir härligt avkopplande.

2008-09-12 @ 15:24:05
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Ninni

Jag önskar dig en skön helg..kramen

2008-09-13 @ 10:24:49
URL: http://ninni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0