Mozzarella
Mozaella är en favorit här hemma. Så när jag hittade ett recept var det självklart att det måste prövas.
Full av självförtroende skred jag till verket. Inhandlade löpe, långfil och gammeldags mjölk, visserligen inte opastoriserad men det skulle säkert fungera ändå. Jag värmde och blandade.
Sedan skulle hela härligheten stå över natten. Dagen efter skulle varmt vatten hällas över ostmassan och små trinda mozzarella bollar knådas.
Ni förstår säker att det hela inte var så enkelt. Några bollar fick jag aldrig till det blev mer som en oformlig massa, omöjlig att få någon fason på.
Smaken då? Godkänd av familjen men jag vet inte om det var värt besväret, helt billigt blev det inte heller. Men det är kanske bra ur klimatsapekt, att göra mozzarellan själv. Jag gissar i alla fall de ingredienser jag använde transporterats betydligt kortare sträcka än vad den färdiga mozzarella man köper har gjort.
Dagen efter bakade jag bröd på vasslan. Det blev väldigt gott och absolut värt besväret.
Inte blev det så runda precis.
Vad du är händig! Ser mycket krämigt och gott ut:) Ha en trevlig helg! Kram Mumin
Vågar man inget, vinner man inget, är det inte så det heter? Du kan ju starta gårdsbutik på Gotland!
Det ser verkligen gott ut! Roligt att prova att göra egen ost. Det enda jag provat är färskost av filmjölk. Här i Minas Gerais i Brasilien är Mozzarella mycket vanligt. Den finns i alla former, små runda, avlånga och i stor hård bit som man kan skära med osthyvel. Den är ju inte riktigt som den italienska, varken i smak eller konsistens. Men ost är något man använder sig av väldigt mycket. Både i bröd, pão de oueijo, och som plockmat. Det är vanligt att man grillar osten och äter tillsammans med grillat kött eller korv till ölen. Farligt gott!
Hoppas du får en skön helg!
Vad intressant och kul att prova att göra själv! Blev den inte godare än köpeosten i vanliga livsmedelsaffären? Den tycker jag nämligen är ganska trist, smakar ju inget. Eller har jag inte förstått tjusningen med den?
Roligt ändå att ha provat på det, och det viktigaste var väl i alla fall att smaken blev godkänd. Sedan behöver man ju inte göra om det. Ungefär som när jag gjorde Mozartkulor en jul. Avskyr själv marsipan, så jag gör aldrig om det! Trots att alla andra sa att det var jättegott.
Detserväldigt gott ut
Igår gjorde vi pizza och på min del ochdotterns pojkväns del hade jag mozzarella blev mumsigt
Ha en trevlig helg kram Tingeling
Men nu har du i alla fall provat och det kan ju vara ganska kul också! En erfarenhet rikare;-)
Ha en fin lördag!
Men du gjorde, och du prövade, och ni åt. Vad mer kan man begära... dessutom är den där osten under lupp och granskning...för man vet inte riktigt om den är färsk längre. Kram A-m