Norm


Jag läser om ordet norm i ordboken, som synonymer nämns regel, rättesnöre och måttstock. Ganska länge envisades jag med att  se mig själv som norm eller måttstock för hur mycket kläder barnen skulle ha på sig när det var kallt ute. Oftast var det långkalsonger, varma tröja, jacka, tjock mössa och vantar som gällde. Jag har tre barn, två av dem har svettat sig igenom sina första tio, tolv åren till jag äntligen förstod att man kan vara olika. Nu har jag slutat säga åt dem vad de ska ha på sig. Sonen går i dubbla t-shirt och gympadojor även mitt i vintern och den yngsta dotterns jacka hänger nästan alltid kvar i hallen. De är i stort sett aldrig sjuka och påstår att de inte fryser så då får det vara så. Jag, den normgivande går med dubbla tröjor, dunjacka och mössan neddragen långt över öronen. Tänk att det kan vara så olika.Kommentarer
Postat av: Åsa!

En gång när vi skulle tillbringa en dag ute i kyla och blåst klädde jag på min son så mycket kläder, så när han cyklat en ganska bra bit ( och var jättevarm) klev han av cykeln, gick en bit och svimmade av!!! Sedan den dagen får han gå omkring och vara hur tunnklädd han vill. Jag skäms ännu...

2008-12-01 @ 18:15:55
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Znogge

Men det kan det vara! Jag fryser sällan medan min syster fryser konstant! När vi bodde hemma höll jag på att bli galen på att vi hade en inomhustemperatur på 25 grader på ovanvåningen!

2008-12-01 @ 20:39:09
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Tuvstarr

Jag vill absolut inte ha för mycket på mig. Bättre lite för kylt än för varmt, tycker jag. Men det är viktigt att röra sig ute, annars är även den tjockaste jackan inte varm nog.

2008-12-01 @ 20:47:45
URL: http://magica-tuvstarr.blogspot.com
Postat av: Elisabeth

Det var roligt att läsa det här... för det stämmer på pricken överens med hur det är, och alltid har varit hos oss också!Varm kram..

2008-12-02 @ 09:31:00
URL: http://himlastigen.blogspot.com
Postat av: Elisabeth

Det var roligt att läsa det här... för det stämmer på pricken överens med hur det är, och alltid har varit hos oss också!Varm kram..

2008-12-02 @ 09:31:48
URL: http://himlastigen.blogspot.com
Postat av: matte

ja så är det nog.. fast jag har aldrig tänkt på det.

Kommer ihåg barndomens stickiga strumpbyxor och fodrade jeans, fodrade jeans fy vilken pina.. det gick inte att röra sig i dem. Men mamma var nöjd :)

.. omtanke kan bli fel ibland.

2008-12-02 @ 10:15:43
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: Camellia

Så sant (och underbar kommentar av Åsa!). Själv är jag riktigt frusen också – fast sällan om fötterna. Den man jag var gift med för en massa år sedan var sällan frusen – utan om fötterna. Så vi kunde strosa omkring hemma på söndagsmornarna, jag i dubbla ylletröjor, men barfota, medan han gick omkring i tunn morgonrock, men fötterna instoppade i gigantiska fårullstofflor. Här i England går folk omkring i t-shirt och kortbyxor i mars, och sandaletter i december... (och sååå varmt är det banne mig inte!)

Postat av: Kersti

Så här års brukar jag tänka att jag är född på fel breddgrad eftersom jag är så väldigt frusen av mig. Riktigt varm har jag varit när jag varit gravid men det kan man ju inte vara konstant så nu är det varma kläder som gäller. Jag har nog aldrig frusit så mycket som i England och Skottland.

2008-12-02 @ 18:48:35
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Mumin

Ja temperaturväxlingarna mellan människor är ju väldigt olika och sen tycker jag att ena dagen är inte den andra lik då det gäller att frysa. Kan bero på åldern kanske och att hormonerna spelar ett spratt ha ha. Kram Mumin

2008-12-02 @ 21:19:46
Postat av: Fia

Jag har några elever som aldrig verkar frysa. De går i tunna t-shirts när andra har tjocka ylletröjor. Numera har jag lagt av med att tjata om att de måste ha jacka eller tröja på sig, även om jag nästan fryser bara av att titta på dem.

2008-12-02 @ 22:36:25
URL: http://neverkeso.blogg.se/
Postat av: A

Jag kommer ihåg hur jag och min syster också brukade föredra tröjor framför jackor mitt i vintern. Så jag får en tanke att det här kanske inte handlar så mycket om kroppstemperatur som om hur långt man faktiskt är villig att gå för att känna sig lite snyggare och lite häftigare.

2008-12-03 @ 14:56:20
URL: http://somgjorda.blogspot.com
Postat av: Ninni

Men precis så där har det ju varit även hemma hos oss. Jag har alltid varit frusen med kalla händer och fötter. I Sverige har jag raggsockar på mig inomhus nästan jämt. Ja, inte de få dagar då det är över +25.

Men även jag var lättklädd som ung och visst hängde det väl ihop med att det var häftigare utan mössa och riktiga vinterkläder.

Här i Brasilien blir det ju aldrig kallt vad graderna beträffar men en dag med regn och + 20 kan vara nog så kall inomhus.Ingen isolering eller uppvärmning i bostäderna gör ju att det blir rått och kallt och det är obehagligt.

2008-12-03 @ 15:22:36
URL: http://piona.blogspot.com
Postat av: Ninni

Jag fnissar gott..jag har en kollega som är otroligt frusen hon klär på barnen nåt så enormt på jobbet..jag som är varm av mig sätter på betydligt mindre.En del fryser nog och en del svettas..hahaKram kram

2008-12-03 @ 16:19:00
URL: http://ninni.blogg.se/
Postat av: Nalle

Jag fryser sällan, men det händer. Är oftast varm när andra fryser, hihi. Du har snart en utmaning hos mig om du vill. Kul bild. Kram Nalle

2008-12-03 @ 17:11:00
URL: http://nallesfoto.blogg.se/
Postat av: TrädgårdsTuristen

Hej, tack för att du skrev en upplyftande kommentar om mitt frostnupna (heter det så?) björklöv i Antroposofernas park i Järna. Har lagt ut alla kommentarerna på min blogg. Hoppas det var ok för dig. Är ny bloggare så jag måste lära mig en del om oskrivna regler och så.

Sööt nalle.

2008-12-03 @ 19:45:24
URL: http://tradgardsturisten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0